Voor 16:00 besteld = vandaag verzonden - Gratis verzending

De nieuwste PlayStation Controller: DualSense

Sony heeft de nieuwste controller voor de PlayStation onthuld. Niet alleen krijgt deze allerlei nieuwe mogelijkheden, de controller krijgt ook een nieuwe naam. Spellen aansturen op de PlayStation 5 gaat voortaan met de DualSense. Er zijn verschillende zaken veranderd. Zo is er een nieuw ontwerp gekozen en is er meer aandacht voor de functies van een ingebouwde microfoon. Het is interessant om de mogelijkheden die deze controller biedt eens nader te bekijken. Zo weet je ook hoe dit het spelen van de games gaat veranderen. Dat begint al bij het ontwerp van het speeltuig.

 

Uitgevoerd in twee kleuren

De nieuwe DualSense controller wordt uitgevoerd in twee kleuren. Gekozen is voor een combinatie van zwart met wit. Dit is geen verrassende keuze, omdat eerder voor die combinatie werd gekozen toen de VR-bril voor de PlayStation 4 werd uitgebracht, de PSVR. De triggers en de pookjes zijn in het zwart uitgevoerd. Vanuit de pookjes wordt zwart ook aangehouden voor het onderste deel van de controller. De rest van de behuizing van de controller is vervolgens in het wit uitgevoerd. Er is bovendien gekozen voor twee gekleurde lichtgevende strepen die reageren op de gebeurtenissen in de game.

 

Nog betere speelervaring

De DualSense-controller is de opvolger van de DualShock, die al lange tijd werd gebruikt door PlayStation. De nieuwe controller heeft niet langer een trilfunctie die reageert op spelsituaties. In plaats daarvan heeft het haptische feedback. Dit laat de ervaring nog beter lijken. De trillingen reageren met nog meer precisie op wat er gebeurt in de games, zelfs wanneer bijvoorbeeld de ondergrond verandert tijdens een spel. Hier is uitvoerig op getest door Sony. Er is bovendien ook op andere vlakken werk gestoken in het verbeteren van de ervaring aan de hand van het gevoel van de controller in de handen van de spelers.

 

Meer spanning op de triggers

De DualSense is ook in te stellen op veel gebieden. Zo zijn bijvoorbeeld de triggers stroever te maken. Dit moet het effect hebben alsof de gebeurtenissen in het spel echt gebeuren. Denk aan het verschil tussen schieten met een pistool of schieten met pijl en boog. De verschillende vormen van weerstand die je in het echt voelt, moet je ook op de controller gaan voelen op deze manier. Het is aan de achterzijde van de controller zelf in te stellen afhankelijk van het spel dat je speelt.

 

Andere vernieuwingen op de controller

De controller voor de PlayStation 5 zit vol met vernieuwingen. Zo zit er geen share-knop meer op. In plaats daarvan is er nu een knop met de naam create. Al zal het gebruik ervan veel op dat van de share knop lijken. Daarnaast is er een microfoon in de controller ingebouwd. Dit maakt het mogelijk om zonder headset te spelen en toch in contact te blijven met andere spelers. Dit maakt het dus ook een stuk gemakkelijker om ermee aan de slag te gaan. Ook het opladen gaat op een gemakkelijke manier. Er is gezorgd voor een USB-C-aansluiting. Dit maakt het wel zo gemakkelijk.